imagesEulàlia tenia només 13 anys quan veient la forta repressió que el governador de Barcino (l’antiga Barcelona) aplicava contra la seva comunitat, es va armar de valor i es va dirigir a la seva trobada per parlar. Malgrat la seva joventut, Eulàlia tendia el do de la paraula i era molt valent. Cristiana practicant, Eulàlia va néixer a la vila de Sarrià i es dedicava a cuidar oques. En aquell temps, l’any 304, l’emperador romà Dioclecià volia acabar amb tots els cristians, i per això va nomenar com a governador de Barcino (Barcelona) a Dacia, famós per la seva crueltat contra els cristians.
Després de la trobada que van tenir, el governador Dacia es va sentir tan impotent davant els savis arguments de la jove Eulàlia, que ferit en el seu orgull va ordenar que li apliquessin la noia tants càstigs com anys d’edat tenia.
Eulàlia va ser assotada en els carrers torturada amb garfis, brases i oli bullint. La tortura va ser encara més enllà: la van ficar en una tina amb vidres trencats i la llancés carrer avall 13 vegades, tantes com els anys que tenia.
Segons explica la llegenda, Eulàlia va sortir il·lesa sense sentir dolor, perquè Déu la va protegir. Veient que seguia viva, els romans van continuar aplicant-li martiris, fins a arribar als 13 amb els que havia estat castigada. Finalment, van acabar crucificándola, provocant-li la mort.
Quan ja estava morta, explica la llegenda que uns cristians que van anar a recollir el seu cos van veure com un colom blanc sortia d la seva boca, i alçava el vol al cel.