La pel·lícula Tapas es va estrenar el maig de 2005. S’havia rodat l’estiu anterior a Santa Eulàlia, on eren el Bar Lolo, el supermercat on treballen César i Opo, la botiga de Raquel, “lagarbancera”, el Carrer Pareto, la parròquia de Sant Isidre, etc.

No és un tòpic dir que va ser un èxit de crítica (amb una excepció) i públic (va recaptar cinc vegades el seu cost). Anys més tard, continua tenint un gran atractiu, i, per exemple, al 2010 va ser la pel·lícula espanyola més vista en televisió.

La seva gran qualitat cinematogràfica també fou reconeguda per l’Academia de las Artes y las Ciéncias Cinematográficas de España amb dues nominacions als premis Goya.  Pels dos directors, José Corbacho i Juan Cruz, en la categoría de millor direcció novell (era l’òpera prima d’aquests dos hospitalencs) i per Elvira Mínguez, com millor actriu de repartiment. Dues nominacions i dos premis.

Si voleu recordar l’entrega del premi…

… o la música i algunes imatges…

… el trailer oficial…

Avui, el Bar Lolo ha desaparegut, però la botiga de llegums encara existeix, i el súper també. El carrer Pareto on arriba el pretendent argentí de Raquel o l’entorn de l’església també esmantenen força. El parc on s’entrena el cuiner xinès (increïble primera interpretació d’AlbertoJo Lee) és dels llocs on també s’han produït canvis.

El que no és gens casual és que en una crònica de la vida d’un barri els autors hagin donat tant de protagonisme al petit comerç. Els personatges hi treballen i les escenes hi passen perquè el petit comerç forma part de l’essència de la vida social, perquè és fonamental en la creació i el manteniment de les xarxes de relació de la col·lectivitat que anomenem barri.

Amb Cruz i Corbacho, l’aparició de l’Hospitalet en el cinema ha fet un salt qualitatiu, però no era la primera vegada ni ha estat l’última. En l’article de Brisa Luque en el Quaderns d’Estudi 28 es fa un repàs.

http://www.raco.cat/index.php/QuadernsCELH/article/view/289708/393995

 

centredestudisLogo